wtorek, 13 grudnia 2016

Wegańskie spaghetti bolognese

Dziś na obiad miałam spaghetti bolognese. W roli mięsa wystąpiła czerwona soczewica.
Nie poszłam jednak na łatwiznę i nie kupiłam gotowego sosu. Przygotowałam wszystko sama od A do Z! Zapraszam na wegańską wersję sosu bolognese :)




Składniki:
olej kokosowy
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łodygi selera nacowego
1 marchewka
pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów
czerwona soczewica - pół szklanki
przyprawy: sól, pieprz, oregano

makaron bezglutenowy - kukurydziany

Przygotowanie:
Zetrzeć na tarce marchewkę i pokroić drobno seler naciowy.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju kokosowym.
Dodać marchewkę i seler. Podsmażyć aż warzywa zmiękną trochę. Dodać pomidory.
Ugotować soczewicę i dodać do warzyw. Na koniec doprawić przyprawami.
Zostawić patelnię na małym ogniu żeby smaki się przegryzły i ugotować w tym czasie makaron.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz