czwartek, 29 grudnia 2016

Sernik jaglany - bez pieczenia, bez glutenu, bez mleka, bez cukru, bez jajek.

Jejku, jedzenie ze słówkiem "BEZ" w nazwie jest ostatnio bardzo modne. Chyba bardziej przykuwa uwagę niż jedzenie "Z". To dodam jeszcze bez konserwantów i bez barwników ;)
Ma za to masę dobrych rzeczy. Wystarczy spojrzeć i już ślinka leci...



Kasza jaglana to królowa kasz. Znajdziemy w niej dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę E, lecytynę, żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez oraz miedź. Zawiera również krzem, który pomaga utrzymać nasze stawy, paznokcie i włosy w dobrej kondycji. Krzem poprawia też mineralizację kości i  zapobiega ich odwapnieniu. Duża ilość słodyczy, nabiały, czy mięsa w diecie zakwasza organizm - natomiast kasza jaglana, podobnie do gryczanej ma właściwości zasadotwórcze. Możemy więc bezkarnie sięgnąć po kolejny kawałek sernika :)

Daktyle zawierają bardzo dużo potasu i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dzięki zawartości naturalnych salicylanów, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W nich również znajdziemy witaminy z grupy B. Daktyle są bogate w błonnik, a przy tym są wspaniale słodkie!


Orzechy włoskie zawierają nienasycone kwasy omega-3. Znajdziemy w nich kwasy fenolowy i elagowy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Migdały zawierają dużo wapnia i są polecane dla osób rezygnujących z jedzenia nabiału.

Składniki:
Masa "serowa"
1 szklanka kaszy jaglanej
3,5 szklanki waniliowego mleka sojowego (ja kupuję alpro bo jest bez GMO)
Karmel:
1 szklanka namoczonych daktyli
szklanka orzechów u mnie pół na pół włoskie i migdały
2 duże łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w mleku sojowym.Kasza musi wchłonąć całe mleko - gotować trzeba dłużej niż instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy kaszę z kuchenki i czekamy aż troszkę ostygnie i blendujemy jeszcze ciepłą. Kasza nie może być gorąca bo stępią się noże blendera. Zimną kaszę trudno jest dobrze zblendować, więc nie można czekać za długo. Od razu po miksowaniu przełożyć do foremki.

Orzechy wrzucić do malaksera i zmielić na proszek. Dodać daktyle i znów zblendować. Na koniec dodać masło orzechowe i ostatni raz wymieszać. Nakładać na wierzch masy serowej. Na wierzchu można sypnąć płatków migdałowych.

Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz