środa, 28 grudnia 2016

bezglutenowe pierogi z grzybami

Wiem, już po Wigilii, ale nie było kiedy pisać przez Święta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga!

Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami.

Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał tylko lepić pierogi, ale tak mu się spodobało, że nie chciał mnie dopuścić nawet do nakładania farszu.


Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki z tapioki
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżka oleju kokosowego
1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie:
Wymieszać składniki sypkie.
Dodać połowę wody i zmiksować.
Dodać olej i miksując powoli dodawać pozostałą wodę.
Ciasto zostawić pod ściereczką, żeby nie wyschło.
Stolnicę posypać mąką np. ziemniaczaną lub z tapioki. Można też obsypać wałek, bo ciasto będzie się kleić.
Odrywać kawałki ciasta, rozwałkować i wycinać pierogi.
Powinno wyjść około 35-40 pierogów.
Gotować partiami - po około 8-10 sztuk. Inaczej mogą się posklejać.


Farsz grzybowy:
1/2 kg pieczarek
1 mała lub 1/2 dużej cebuli
olej kokosowy do smażenia
pieprz, sól wg uznania

Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić na kawałki - nie muszą być piękne i tak je zblendujemy. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać pieczarki i podsmażać. Kiedy woda odparuje przełożyć wszystko do blendera i rozdrobnić na papkę. Doprawić solą i pieprzem wg. własnego uznania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz