wtorek, 7 czerwca 2016

Spaghetti na szybko

Czasami po prostu brakuje czasu i pomysłu. W awaryjnych sytuacjach dobrze jest mieć w szafce kuchennej uniwersalne produkty, z których zawsze łatwo coś skomponować. U mnie w takiej "kuchennej apteczce" są zawsze pomidory w puszce i zielone pesto. Dziś wybrałam pomidory, bo w lodówce było też mięso mielone i miałam wielką ochotę na spaghetti.
Pomysł z przejściem na wegetarianizm na razie porzuciłam - nie czuję się przygotowana. Za 4 dni mam termin porodu, a do tego spadło mi żelazo - w takich sytuacjach lepiej nie eksperymentować, zwłaszcza jeśli nie mamy pojęcia jak prawidłowo komponować posiłki.


Moje ekspresowe spaghetti składa się właściwie z 3 składników i przypraw.

Składniki:
Mięso mielone
Pomidory w puszce, lub passata
Makaron
Przyprawy: czosnek, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Najpierw podsmażamy mięso. Gdy będzie już gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. W czasie gdy nasz sos się "przegryza" i bulgoce wstawiamy makaron. Nakładamy na talerz póki ciepłe.
Gotowe :)

Danie gotowe w jakieś 20 minut.

 Fajnie mieć też w lodówce paczkowane mixy sałat - można wtedy do obiadu zaserwować pyszną i zdrową sałatkę. Bo nie oszukujmy się - za wiele witamin to tu nie znajdziemy...

Kilka garści sałaty wrzucić na talerz, dodać pokrojonego pomidora i opcjonalnie oliwki (u mnie zostały akurat z sałatki greckiej).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz