poniedziałek, 6 czerwca 2016

Bezglutenowy biszkopt z truskawkami i galaretką

To jedno z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza w sezonie truskawkowym i przy tak wyśmienitej pogodzie! Nie ma nic lepszego niż wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta!


Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną...

Przepis jest banalnie prosty. Możemy upiec wysoki biszkopt w okrągłej formie - np na tort - wtedy używamy 3 jaj.
Ja chciałam upiec dużą blachę i niższy biszkopt, żeby zmieściło się więcej galaretki. Podaję przepis na okrągłą formę, żeby upiec więcej wystarczy dodać 1 jajko więcej i stosunkowo więcej mąki.

Składniki:
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki mąki np. gryczanej / ryżowej / pół na pół
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
6-7 łyżek drobnego cukru  do wypieków
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli używacie sody - połowę mniej niż proszku)



Przygotowanie:
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
Białka ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając miksowania pojedynczo dodajemy żółtka.
Do masy dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
 Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 35-45 minut - do suchego patyczka.

Kiedy biszkopt wystygnie można układać dowolne owoce i zalać lekko tężejącą galaretką.

Smacznego!
Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz