poniedziałek, 16 maja 2016

Szakszuka - szybkie i pożywne śniadanie

Pomysł na szakszukę zaczerpnęłam z programu "Twój portfel, nasza dieta". Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej potrawie, a jest naprawdę pyszna! Samo przygotowanie nie jest czasochłonne, chyba że zdecydujemy się obierać pomidory. Mi skórka nie przeszkadza, więc pominęłam ten krok. Całkowity czas przygotowania to jakieś 15 min.


Składniki na szakszukę dla 1 osoby:
2 pomidory
2 jajka
łyżka masła
ząbek czosnku
przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól

Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cieniutko pokrojony czosnek.
Pomidory kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię i doprawiamy. Chwilę podsmażamy - jakieś 4-5 minut.
Do pomidorów wbić jajka i przykryć. Gotować jeszcze 3-4 minuty.


Podawać ciepłe. Wyszło wyśmienite! Białko było zupełnie ścięte, a żółtko lekko płynne.
Idealne śniadanie, albo kolacja.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz