czwartek, 21 kwietnia 2016

Nuggetsy w panierce z wiórków kokosowych

Dziś pomysł na obiad, który ucieszy także mieszkańców naszych jelit ;)

Nuggetsy z indyka w panierce z wiórków kokosowych. Do tego frytki z batatów i duuużo sałaty.
Sałata pojawia się ostatnio w niemal każdym moim posiłku. Na kanapkach, do obiadu w sałatkach... Przynajmniej 3 porcje dziennie. To pewnie efekt przeczytania książki "Dobre bakterie". Zbieram się do napisania notki o książce, ale mam bardzo ograniczony czas na pisanie. Może w przyszłym tygodniu uda mi się napisać coś więcej.



Przepis na obiad:

Indyka pokroić na kawałki. Można obtoczyć w mące (np. bezglutenowej ) ale ja pominęłam ten krok, bo nie chciałam brudzić kolejnego talerza.. Obtoczyć w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Batata pokroić na paski, lekko polać oliwą (dosłownie kilka kropel) i posypać ziołami. Ja użyłam odrobiny tymianku. Jeśli mamy duże naczynie żaroodporne, możemy ułożyć nuggetsy i frytki obok siebie. Ja musiałam  użyć 2 naczyń. Pieczemy łącznie przez 20 minut w 200 stopniach. Po 10 minutach przewracamy nasze nugettsy i frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.

Podajemy z dużą ilością zieleniny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz