środa, 30 marca 2016

Wielkanocna babka piaskowa - bezglutenowa

Wiem, że trochę już po ptakach, ale chciałam podzielić się tym przepisem. Babka wyszła super - smakowała mnie i nawet glutenowcom z mojej rodziny :)


Składniki: 
250 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
200 g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli
150 g mąki (mieszanki bezglutenowej)
150 g mąki ziemniaczanej

Im więcej mąki ziemniaczanej w przepisie tym babka bardziej krucha.

Przygotowanie:
1. Oddzielić żółtka od białek
2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Każde żółtko miksować minimum 1 min.
3. Wymieszać mąki (ziemniaczaną+ bezglutenową lub pszenną) i stopniowo dodawać do utartej masy. Mieszać tylko do połączenia składników.
4. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką.
5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min.
7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło.
 8. Posypać cukrem pudrem i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz